Bygglovsritningar & konstruktionsritningar – Klar för bygglov?

Bygglovsritningar & konstruktionsritningar - Klar för bygglov?

Bygglovsritningar & konstruktionsritningar – Klar för bygglov?

Tänker du på att bygga något? Spännande! Att ansöka om bygglov kan definitivt vara en väldigt utmanande process, speciellt om man inte har erfarenhet från det sen tidigare. Men med rätt förberedelser kan det vara en smidig process från idé till godkänt bygglov. Denna artikeln syftar till just det – att förbereda dig samt hjälpa dig genom hela bygglovsprocessen samt vanliga misstag du bör undvika.

Ta reda på ifall du behöver bygglov

De allra första steget är faktiskt inte att skaffa sig bygglov, utan att ta reda på ifall du ens behöver det för vad du ska göra. För att få reda på det kan du först läsa om kriterierna som finns i din kommun, och efter det kontakta byggnadsnämnen i den kommun där din fastighet finns. Ifall de säger att du inte behöver bygglov, är det bara att bara att sätta igång och bygga. Om du behöver bygglov är det bara att påbörja processen för att ansöka om bygglov.

Vad är en bygglovsritning och varför behövs den?

Bygglovsritningar ä helt enkelt dokumenten som beskriver vad du ska bygga som du skickar vidare till byggnadsnämnden i kommunen. Bygglovsritningar exempel visar hur vad du ska bygga ser ut, var, och hur det påverkar sin omgivning. Att dessa ritningar ser ut som de ska är vitalt för att bygglovshandläggaren ska godkänna dem. Ritningarna måste följa samtliga lagar samt lokala regler för att du ska få bygga ditt projekt. Att följa alla föreskrifter samt skapa ritningarna själv kan vara väldigt svårt, vilket är varför många väljer att ta hjälp av en bygglovstjänst, då får du hjälp av en konstruktör att bilda ritningarna som du behöver.

Krav från kommunen

Varje kommun kan ställa lite olika speciella krav på vad som krävs av dig för att få godkänt bygglov. Kontrollera din kommuns hemsida eller kontakta en handläggare för att säkerställa vad just de kräver, men något som stämmer för alla är att ritningarna måste vara i rätt skala, att bygglovsformuläret är ifyllt helt korrekt. Din ansökan ska också vara skriftlig oh innehålla alla ritningar, handlingar och uppgifter som krävs för att nämnden ska kunna fatta ett beslut.

Snart efter byggnadsnämnden tar emot din ansökan kommer det att göra sin första granskning i ärendet. De börjar med att kontrollera ifall det behövs bygglov, sedan om ansökan du skickat in är fullständig. De bedömer även ifall ritningarna är tydliga och begripliga i detta steget. Ifall de nekar din ansökan på grund av någon av dessa anledningar kan du bli ombedd att komplettera eller korrigera din ansökan, och göra om det bättre.

Planritningar

En planritning är ritningen som en arkitekt kan behöva utgå ifrån för att kunna göra fullständiga konstruktionsritningar utifrån dina önskemål. Denna planritning fungerar som en skiss under planeringsstadiet, och är en skalenlig tvådimensionell ritning. Den syftar till att ge en överblick av området samt vad du ska bygga, och är en vital del av att forma ritningar helt ut efter dina krav. Dessa ritningar är även ett formellt krav för din ansökan ifall vad du bygger påverkar byggnadens planlösning på något vis. Ritningen ska vara i skala 1:100.

Konstruktionsritningar

Konstruktionsritning eller k-ritning är enkelt förklarat tekniska dokument som visar dimensioner, mått samt material i olika skalor. De syftar till att fungera som en vägledning för byggare att konstruera någonting, samt att ge möjligheten för kommunen att kontrollera att bygget är gjort korrekt. Utöver ritningarna behövs det alltid separata beräkningar som kontrollerar att allting stämmer. Dessa levereras som separata dokument.

Konstruktionsritningar och tillhörande beräkningar måste följa Boverkets konstruktionsregler (EKS) och eurokoder. Dessa regler ställer strikta krav på konstruktionens bärförmåga, stabilitet och hållbarhet.

Vanliga misstag att undvika i bygglovsprocessen

1. Man drömmer sig bort

Det valigaste misstaget när man söker bygglov är att börja fantisera om vad du ska bygga innan du ens vet vad som är tillåtet. Det blir en mycket tråkigare process ifall din dröm blir krossad efter att du ansöker om något som du inte för bygga som du har tänkt dig. Har krävs samspel med någon som kan hjälpa dig följa bestämmelserna, innan du drömmer dig bort allt för långt i fantasins värld.

2. Du kan behöva grannarnas medgivande

Något som är lätt att missa är att ibland måste du ha dina grannars medgivande. När det gäller byggen som avviker från detaljplanen, krävs det att grannarna ger sitt medgivande. Så se alltid till att prata med dina grannar, för de kan öka tiden de tar markant, eller förebygga bygget helt och hållet ifall de väljer att klaga. Risken finns att detta kostar dig både tid och pengar.

3. Dina bygglovshandlingar är inte kompletta

Det finns många saker som ska stämma under din ansökan, och det räcker med att någonting är fel eller saknas för att du ska behöva korrigera ansökan och börja om igen. Kontrollplanelen främst är något som många tycker är krångligt att förstå, och här kan det vara viktigt med en sakkunnig. Återigen är det viktigt att kolla med just din kommun vad för handlingar som krävs för ditt bygge, sedan forma en checklista utifrån det.